Vi är ett socialt företag som förvandlar skrot till jobb och hjälper miljön på vägen

Uppsala Returcyklar hjälper fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer att rensa ut och ta hand om övergivna cyklar i Uppsala. Cyklarna görs i ordning och säljs vidare till våra kunder i vår verkstad. Framför allt på våra populära cykelloppisar som vi ordnar varje helg från mars till november. I vår verkstad kan du även lämna in din cykel på reparation och service.

cykel före reparation
cykel efter reparation

Socialt företag, med hjärtat på rätt ställe

Vi är ett familjeföretag som grundades 2017. Vi är fyra heltidsanställda – från tre olika världsdelar! Vi tror på mångfald och att jobb är en otroligt viktig faktor för att kunna integrera sig i samhället. Flera av våra anställda är personer som stod längre ifrån arbetsmarknaden och är glada att ha rekryterat dessa kompetenta medarbetare via nystarts- och introduktionsjobb. Vi tar även emot sommarjobbare och praktikanter.
Alla människor förtjänar en första, andra och i vissa fall även en tredje chans, och vi är stolta över att kunna hjälpa personer nå sin fulla potential på resan mot ett bättre liv, med start hos oss.

Kedjeskydd crescent
Crescent ramstolpe

Vi tror på ett samhälle byggt på nära samarbeten

Ett nära samarbete med bostadsrättsföreningar i Uppsala och Stockholm, fastighetsbolag, kommunen och Polisen har räddat många cyklar från att bli skrot helt i onödan. Sedan starten 2017 stöttat 100-tals fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar i Uppsala och Stockholm, med omnejd, vid cykelrensningar

Brf upphämtning cyklar, Uppsala Returcyklar
Ega ramstolpe

Hur vi arbetar hållbart

Vårt mål är att återvinna cyklar så många cyklar som möjligt. Av de cyklar vi tar hand om efter rensningar i bostadsrättsföreningar, etc, blir 75 procent till en funktionsduglig cykel igen. Av de återstående cyklarna tar vi hand om mycket reservdelar, hjul, etc, resten skickas tillmetallåtervinning. Totalt sätt återvinns ca 85 procent av cyklarna som vi rensar. Allt material som blir över när vi arbetar; metall, plats, gummi, etc, skickas till återvinningen.

Du som privatperson får gärna lämna in begagnade reservdelar till oss istället för att kasta dem. Vi tar emot ramar, hjul, däck, sadlar, mm. Dock köper vi inga begagnade cyklar.

Spana in våra återbrukande cyklar på vår cykelloppis – lördagar kl. 10-14.30 och söndagar kl. 11-14 – varje helg från mars till oktober.

Cykelloppis från uppsala returcyklar
Cykelloppis från uppsala returcyklar

Samarbetspartners i Polen

Vi samarbetar med fyra cykeltillverkare med egna fabriker i Polen; Romet, Goetze, Kross och Zeger.
Vi har valt att samarbeta med polska tillverkare för att det är relativt nära och det finns bra transportvägar hit. Att hitta tillverkare som håller europeisk standard var svårt och är såklart viktigt för oss då vi vill kunna bidra med bra cyklar som håller för sitt ändamål och som klarar
vårt klimat här i Sverige.

Vi har succesivt ökat vårt utbud och tillsammans med tillverkarna tagit fram nya modeller som våra kunder i Uppsala önskar – klassiska damcyklar!

Vi har numera våra egna cyklar som tillverkas både hos Romet och Zeger.

Vi vill främja cyklandet

Vi är stolta att bidra till att Uppsala fortsätter att vara en riktig cykelstad och att vi gör det vi kan för att bidra till den positiva trenden att cykla mer – för hälsan, plånboken och miljöns skull!

Vi är medlemmar i Cykelfrämjandet. Bli det du också!

  • Vid cykelrensningar kontrollerar vi alla utrensade cyklar mot Polisens ramnummerregister.
  • Vi följer de juridiska riktlinjer som finns beträffande cykelrensningar. Detta innebär bland att cyklarna förvaras i lager 3 månader innan de tillfaller oss och kan göra iordning och sälja dem.
  • Vi har ett nära samarbete med Polisen och har tillstånd att bedriva handel med begagnade cyklar.
  • Vi köper aldrig cyklar.